Rita Feld: Maatje

Mijn lieve collega,

In april 2002 leerde ik Jacqueline kennen. Zij was al een paar jaar werkzaam in de uitvaartverzorging en ik kwam als ”groentje” bij dezelfde werkgever. Vanaf het eerste moment waren wij fijne collega’s wat uitgroeide tot vriendinnen. Zij steunde mij door dik en dun en bracht mij wegwijs in uitvaartland. Warmte, liefde en respect is voor ons de basis van het verzorgen van een uitvaart. Tijd en aandacht, dat is wat wij wilden geven aan nabestaanden die zoveel verdriet hebben en die wij een steuntje in de rug willen geven en vooral laten ”voelen” dat wij er voor ze zijn en dat ze altijd een beroep op ons kunnen doen. Onze werkgever dacht helaas anders.

Ik begon bij een andere uitvaartondernemer en binnen 5 jaar startte ik mijn eigen uitvaartonderneming. Toen ik daarbij voor een uitvaartverzekering ging werken en ik het steeds drukker kreeg deed ik een beroep op Jacqueline die al een tijdje toe was aan meer voldoening in de uitvaartverzorging. Samen verzorgden wij heel veel uitvaarten. Ik was aan het bespreken en uitvoeren en Jacqueline ***eerde en hielp mij met het verzorgen van de overledene. Deze tijd was fantastisch en vooral bijzonder. Ineens waren wij geen vriendinnen meer maar ”Maatjes”.

Dag en nacht gingen wij, door weer en wind, samen op pad. Wij voelden elkaar naadloos aan en de nabestaanden waren zeer dankbaar voor de mooie opbaring die Jacqueline verzorgde. Hun overledene was zo mooi verzorgd, had mooie kleding aan, het haar mooi gekapt en indien gewenst opgemaakt en de nagels gelakt. De liefde voor het vak uitte zich o.a. in de prachtige opbaringen die zij verzorgde.

Van mij leerde zij de kneepjes van het vak m.b.t. bespreken en uitvoeren en werd zo een volleerde uitvaartleidster. Niet veel later kreeg Jacqueline haar eigen uitvaartonderneming. Zij werd mijn collega of toch een concurrent??? ………. of een ……….. conculega???

Nee hoor, Jacqueline was en bleef mijn ”maatje” door dik en dun!!! Beide hebben wij nu onze eigen uitvaartonderneming en willen nog steeds maar 1 ding:

Nabestaanden helpen en ze tot grote steun zijn bij het regelen van het laatste afscheid van een dierbare. Het afscheid dat ”een herinnering voor het leven” zal worden met Jacqueline als rechterhand.

Mijn lieve collega ………. DE uitvaartondernemer met ”echte” liefde voor het vak.

Jacqueline Pennekamp
ongetwijfeld voor mij en u veel meer dan een ”Maatje” .